14 Ocak 2015 Çarşamba

Ad Kavmi ve Hud Aleyhisselam




Muteber tefsirlerde şu rivayetlerle anlatılmıştır:


1Ad kavmi, Nuh As'ın oğlu Sam’ın soyundan gelen bir kavimdir. Nuh As.'ın tufanda boğulan kavminden sonra yeryüzünün sakinleri bunlar olmuşlardır. Hud As., Nuh As.'dan 7 nesil sonra yaşamıştır. 


Putlara tapan bir kavim olan Ad, Hadramut ile Yemen arasında Alic diye bilinen kumluk bölgede yaşamıştır. Ad kavmi, (40-70 metre civarında) uzun boylu ve iri cüsseli insanlardı. Bunların bağları, bahçeleri, ekinleri ve imarları vardı. Ülkeleri çok verimli idi. 


2İki ayrı Ad kavmi olduğu da söylenmiştir, birinci Ad ve ikinci Ad olmak üzere. Hz. Hud’un kendilerine peygamber olarak gönderildiği Ad kavmi birincileridir, diğeri ise Şeddad ile Lokman’ın aralarında bulunduğu Ad kavmidir ki bunlar da yüce Allah’ın; “Ve direkler sahibi İrem’e” (el Fecr, 89/7) buyruğunda söz konusu edilenlerdir.

3Hud As., Ad kavmine Peygamber olarak gönderilmiştir. Bu kavme başka Peygamber de gönderilmemiştir. Ayette "Kardeşleri Hud'u onlara gönderdik" diye geçiyor. Kardeş demek "Ad kavminden", "içlerinden" "kendi aralarından" demektir. Ya da hepsinin Adem As.'ın neslinden olmaları nedeniyle "kardeşleri" diye tabir edilmiştir. Hepimiz Adem babamızın çocuklarıyız, bu manada hepimiz kardeşiz.

4- Hud As., putlara tapınmayı bırakın, alemlerin Rabbı olan Allah'a tapın diye onları dine çağırdı. Kavmi ise, başlarındaki kibirli ve (Hakkı kabul etmekte ve ona boğun eğmekte) çok inatçı liderlerine uydular. Hud As.'ı (haşa) "aklın hafif", "ahmaksın", "delirmişsin", "putlarımız seni çarpmış" "bize bir belge getiremedin" diyerek tahkir ettiler. Putları hakkında Hud As.'la münakaşaya giriştiler. Küfürlerinde ısrar ile daveti kabul etmediler. Hud As., "Dünyada ve ahırette Allah'ın gazabına uğrayacaksınız" diye onları uyardı.

5- Allah Teala, önce ikaz mahiyetinde onlara yağmur yağdırmadı ve annelerin rahimlerini kısırlaşttırdı, üç yıl süreyle çocukları dünyaya gelmedi. Hud aleyhisselam onlara, "eğer iman ederseniz Allah tekrar yurdunuzu canlandırır, size mal ve evlat ihsan eder, kuvvetinizi, ülkenizin verimini artırır" dedi. 

6- Uyarı kabul etmeyen Ad kavmi, batıdan esen bir rüzgarla (çok çok büyük kasırgayla ve hortumlarla) helak edilmişlerdir. Rüzgarlı bir günde bulutlar toplanıyor. Ad kavmi bulutları yağmur getirecek, rahmet olacak sanıyorlar. Çok şiddetli kasırga çıkınca umduklarının tersine helak ile yok oluyorlar, büyük kasırga bunları paramparça ve yerle bir ediyor, evlerini başlarına yıkıyor. Verimli olan ülkeleri çöle dönüşüyor.

7Hud As. ise, kavmi helak edildikten sonra kendisine iman eden 3-4 bin kişiyle birlikte Mekke’ye gelerek, ölünceye kadar orada kaldı.


(mesela Kurtubi tefsirine bakınız)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkürler. Yorumlarınız Sizin Gibi Değerlidir